L'Agència Tributària cobra impostos per les ajudes que Lufthansa va pagar als fills de les víctimes, tot i que el Congrés va aprovar una exempció fiscal, que no s'ha acabat de tramitar
150 persones van morir fa sis anys als Alps, quan el copilot del vol 9525 de Germanwings va estavellar l'avió que anava de Barcelona a Düsseldorf. Entre els orfes que va deixar la tragèdia, hi ha 54 espanyols, gairebé tots catalans.
Lufthansa, com a responsable de Germanwings, va destinar cinc milions d'euros per a beques d'estudi als menors de 27 anys, amb quantitats diferents segons l'edat i si havien perdut un progenitor o tots dos.
Al desembre va acabar el termini per rebre aquesta ajuda, i, segons ha avançat La Vanguardia, aquest any Hisenda cobrarà 800.000 euros dels 3 milions d'indemnització que corresponen als orfes espanyols.
Oblit polític
Fa tres anys, els diputats del Congrés van votar, per àmplia majoria, una proposició de llei que modificava la Llei Reguladora de les Hisendes Locals amb l'objectiu que les víctimes de Germanwings no haguessin de pagar IRPF per les indemnitzacions o ajudes rebudes.
Ho va promoure, en múltiples gestions, l'Associació d'Afectats pel Vol GWI 9525, que ara veu com allò ha quedat en no res.
La tramitació de la llei va quedar interrompuda per la convocatòria de les eleccions generals del 2019 i no ha tirat endavant malgrat tots els intents que han fet els familiars. Esquerra Republicana i Junts per Catalunya van presentar una proposició de llei el mes passat, que tampoc no es va acceptar.
"Això no és un premi de loteria", ha lamentat Cristina Subirats, que tenia 22 anys quan el 24 de març del 2015 la seva mare va agafar l'avió per anar a la Fira d'Alimentació Anuga FoodTec que es feia a Colònia.
En el cinquè aniversari de la catàstrofe, el "Sense ficció" de TV3 va emetre el documental "Els supervivents del vol 9525 de Germanwings".